Menu
EUR
Wat is een bio ethanol haard?

Wat is een bio ethanol haard?

In dit artikel gaan we het hebben over de bio-ethanol haard en ontdekken we hoe het werkt, wat de voordelen en nadelen zijn, gaan we kijken of het voor jou geschikt is, nemen we de wettelijke eisen door en geven we je ook nog eens een aantal tips voor veilig gebruik. Dus lees gauw verder! 

Hoe werkt een bio ethanol haard? 

Laten we meteen beginnen bij een van de meest gestelde vragen omtrent de bio-ethanol haarden, namelijk; “hoe werkt een bio ethanol haard?” Het is eigenlijk heel simpel. Bio-ethanol is een innovatieve vorm van de sfeerhaarden, waarbij geen schoorsteen of andere vorm van rookkanaal nodig is. In plaats van hout, gas of elektriciteit wordt er gebruik gemaakt van bio-ethanol als brandstof. Deze brandstof is een hernieuwbare en milieuvriendelijke brandstof die wordt gemaakt van mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Bij de verbranding van deze brandstof komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid kooldioxide vrij. Het is daarom een veilige, schone en biologische brandstof dat relatief goedkoop is. 

Het werkingsprincipe is eenvoudig: de bio ethanol wordt in een brander geplaatst die in de haard is ingebouwd. Klinkt nogal logisch toch? Vervolgens wordt de ethanol ontstoken, wat een realistische vlam creëert die sfeer, maar ook warmte afgeeft. Omdat deze brandstof volledig verbrandt zonder rook, as of geur, heb je geen ventilatiesysteem nodig! 

Maar.. er is natuurlijk wel een maar: slechte kwaliteit bio-ethanol kan wel erg snel gaan stinken en roet uitstoten. 

Wat zijn de voordelen? 

Nu je weet wat bio ethanol is en hoe het werkt, gaan we je een aantal voordelen (en nadelen) vertellen. Om te beginnen: 

1. Milieuvriendelijk

Bio-ethanol is een schone en milieuvriendelijke brandstof. Het produceert geen schadelijke rook, uitlaatgassen of as. De branfstof wordt gemaakt van natuurlijke producten en is daarom niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens duurzaam! Ook wel zo belangrijk, toch?

2. Gebruiksvriendelijk 

Maar naast het feit dat het milieuvriendelijk is, is het ook nog eens erg makkelijk in gebruik. De installatie van zo’n haard is ontzettend makkelijk, omdat je geen rookkanaal nodig hebt. Kies een mooie plek uit in de woonkamer, slaapkamer of kantoor en installeer de haard. Ideaal voor een mooie upgrade van de ruimte, zonder een grote verbouwing. 

3. Geen geur of rook! 

Maar er is nog meer. In tegenstelling tot de klassieke openhaarden geven bio ethanol haarden geen rook of geur af. Dit zorgt voor een schone en comfortabele omgeving. Voor mensen die veel waarde hechten aan de luchtkwaliteit is dit natuurlijk een geweldig voordeel. 

4. Zelf het vuur regelen 

Je hebt veel verschillende soorten bio-ethanol branders. Sommige werken met een afstandsbediening waarmee je heel eenvoudig de vlamhoogte zelf kunt regelen! Andere haarden hebben weer een schuifklepje die je open kunt zetten voor een hoge vlam, of juist verder dicht kunt schuiven voor een kleinere vlam. Je hebt het allemaal zelf in eigen handen. 

5. Lekker warm en knus 

En tot slot, een bio-ethanol haard kan je woning ook flink verwarmen. Hoe groter de brander, hoe meer warmte er vanaf komt. Dit is natuurlijk super fijn!

Wat zijn de nadelen? 

Maar zoals elk product, kent het natuurlijk ook een aantal nadelen. We nemen je graag mee: 

1. Beperkte warmte

Hoewel bio-ethanol haarden warmte afgeven, kunnen ze natuurlijk niet de hoeveelheid warmte produceren als een klassieke open haard of bijvoorbeeld de verwarming in huis.

2. Brandstofkosten 

Hoe je het ook wendt of keert, warmte en sfeer kost geld. Hoewel bio-ethanol relatief betaalbaar is, kunnen de kosten natuurlijk wel oplopen als je de haard vaak gebruikt.. De prijs van bio-ethanol varieert van de regio en het merk. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden! 

3. Veiligheid 

Bio-ethanol is een vloeistof die licht ontvlambaar is. Wees dus altijd voorzichtig met het gebruik en vul de haard nooit bij terwijl het vuur nog brandt of als het net gedoofd is! Het is erg belangrijk om deze haard met zorg te behandelen. 

Voor wie is het geschikt? 

Nu je weet wat de voordelen en nadelen zijn, vraag je je wellicht af of een bio-ethanol haard geschikt is voor je. Vanuit onze ervaring kunnen we mededelen dat deze haarden geschikt zijn voor: 

  • Stadsbewoners: voor mensen die in stedelijke gebieden wonen en geen toegang hebben tot klassieke haarden of rookkanalen. 
  • Eco-bewuste personen: zoek je een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke openhaard? Dan is een bio-ethanol haard de juiste keuze! 
  • Appartementbewoners: bewoners van een appartement die de sfeer van een haard willen, zonder ingrijpende verbouwingen. 
  • Gezinnen: gezinnen die willen genieten van een gezellige sfeer in huis, vooral in de koude wintermaanden. 
  • Koppels: koppels die een romantische en knusse sfeer willen creëren, zonder al het gedoe van een klassieke open haard. 

Wat zijn de wettelijke eisen? 

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de wettelijke eisen omtrent bio-ethanol gebruik. Bio-ethanol haarden moeten eigenlijk maar aan één regel voldoen; ze moeten een onbrandbare ruimte hebben waar de brandstof in dit volgens de standaard bouwvoorschriften. De EU is bezig met een veiligheidsnorm voor Europa, met betrekking tot bio-ethanol haarden die lijkt op de actuele Ecodesign normen voor hout-, gas- en elektrische haarden. Deze normen zijn niet verplicht, maar ze zorgen wel voor een beter begrip en ze zorgen ervoor dat fabrikanten een aantal normen hebben om na te leven. 

Hoe ga je veilig om met een bio ethanol haard? 

Bij het gebruik van een bio-ethanol haard komen er dus wel een aantal aspecten bij kijken. Wij geven je alvast een aantal tips om veilig om te gaan met een bio ethanol haard. 

  1. Plaats de haard op een vlakke, stabiele ondergrond: zorg ervoor dat de haard stevig staat en niet kan kantelen! 
  2. Houd ontvlambare materialen uit de buurt van de haard: houd brandbare voorwerpen zoals bijvoorbeeld gordijnen ver genoeg van de haard. 
  3. Gebruik alleen hoogwaardige bio ethanol brandstof: kies betrouwbare merken van bio ethanol om de beste kwaliteit en veiligheid te garanderen. 
  4. Blus niet met water: als je de haart wilt uitschakelen, gebruik dan de daarvoor bestemde sluiting of doofkap om de vlam te doven. 
  5. Zorg ervoor dat de brander is afgekoeld voordat je de haard verplaatst: raak de brander niet aan totdat deze volledig is afgekoeld. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig. 

Bio ethanol haard kopen bij Haardgigant 

Dus, als je na het lezen van dit artikel overweegt om een bio ethanol haard aan te schaffen, is Haardgigant een geweldige plek om te beginnen. We bieden een breed assortiment bio-ethanol haarden in verschillende stijlen en maten. Met hoogwaardige producten en de juiste expertise op het gebied van sfeerhaarden, kun je bij ons terecht voor de perfecte haard. 

Neem gerust even contact met ons op als je nog vragen hebt. Ons team van professionals staat altijd voor je klaar!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!